Home Astrid - Geschiedenis


steenlegging steenlegging

Deze foto's zijn genomen bij de eerste steenlegging. Het is je misschien moeilijk in te beelden, maar vroeger was er een grote lege ruimte waar nu onze geliefde home staat. Campus de Sterre, die tegenover de home ligt, werd ongeveer gelijker tijd opgebouwd. Daarvoor was de campus een militair domein. Dit kan je op sommige plaatsen nog steeds zien. Het is zeker dus eens leuk om een wandelingetje te gaan maken op de campus en de oude militaire gebouwen te ontdekken. Beide projecten kaderden in de vernieuwing van de Universiteit Gent. De universiteit onderging toen een facelift en wou zich aantrekkelijker maken voor de studenten.

De studentenhome was uitsluitend voor meisjes, vandaar ook de naam Astrid. Vermoedelijk vernoemd naar de moeder van de toenmalige koning Boudewijn. Er was ook nog een andere home voor meisjes, namelijk Home Fabiola, vernoemd naar de vrouw van de toenmalige koning. Daarnaast was er ook een home voor jongens, Home Boudewijn die vernoemd was naar de koning. Deze werden in dezelfde periode als Home Astrid en campus der Wetenschappen gebouwd.



In de pers werd ook over deze projecten geschreven. Toen de home klaar was voor opening, werd er een rondleiding voorzien voor de pers. Dit waren de reacties van de journalisten die hier een rondleiding genoten.

"Bij een bezoek aan de totnogtoe ingerichte kamers, dringt zich telkens weer de vergelijking op met een eersterangshotel. Althans een in de eerste plaats wat betreft het uitgebreid comfort waarover al deze kamers beschikken. De ramen met hun draaiende vensters die een goede verluchting toelaten, zijn bovendien voorzien van zonneblinden. De spiegel boven het wasbekken is, bijzonder handig voor de damesopschik, in drieluik opgevat met daarachter een toiletkastje. Vanzelfsprekend is er een makkelijk eenpersoonsbed en een ingebouwde kleerkast." Bron: De Gentenaar

"De laatste technische snufjes zijn bij het optrekken van dit meisjestehuis aangewend en zelfs derwijze dat een luxueus hotel in een of andere villegiatuurstad, er in de leer zou kunnen gaan. Men betreedt vooreerst een ruimte, uitstekend verlichte hal met links de kantoren voor de econoom en in het midden, naast de trap, de receptie en de telefooncentrale. Op de woning van de huisbewaarder na, is dan de ganse verdere benedenverdieping voorbehouden aan een eetgelegenheid of "cafetaria" en een recreatieplas. Beide plaatsen vloeien in elkaar over met in het midden dan een binnenhuisfontein wier watergeklater en aangepast verlichting, een zeer bijzondere sfeer schept."

De home ging plechtig open op 28 september 1966. De studentenvereniging werd enkele jaren later opgericht in het academiejaar 1971-1972 door Johan De Cock. Een volledige oplijsting van alle vorige voorzitters en de huidige homeraad kun je hier vinden: Praesidium archief



De homeraad heeft steeds mooie en gezellige avonden voor de bewoners van Home Astrid proberen te verzorgen. Het enthousiasme om één grote vriendengroep te creëren onder de bewoners is dan ook één van de doelen waar de homeraad zich op toespitst. Het enthousiasme van deze homeraad was echter niet altijd te zien aan het leden aantal. Zo hebben wij een aantal dieptepunten gekend, met het recentste in het jaar 2008-2009. Waarbij dat de toenmalige voorzitter meteen van schacht naar het praeses werd gekatapulteerd bij de doopcantus. Daarna is de homeraad uit haar dieptepunt gekomen, en is ze nu weer volledig.

Het recentste lustrumjaar was in het academiejaar 2021-2022. Hierbij vierden we het 50 jaar bestaan en was er een speciale week vol met feestelijke activiteiten gepland. De rode draad doorheen deze week was de fases in het leven. Zo was de eerste activiteit een babyborrel en werd er afgesloten met een Post-midlifecrisis Galabal op Le Bateau. Verder was er ook een speciale lustrum cavantus in het thema van een verjaardagsfeestje.

Home Astrid heeft door haar ouderdom toch al enkele faceliften ondergaan. Ze werd beetje bij beetje aangepast aan de moderne noden en de nieuwe technologie waarmee ze door de jaren werd geconfronteerd. Zo werd de kelder, die vroeger blijkbaar een garage was voor auto's, een fietsenstalling. In de inkomhal is de fontein verdwenen, hier zijn hoogstwaarschijnlijk de liften geplaatst. Beneden in de ontspanningszaal is er verschillende jaren een studentenresto geweest. Deze is in het academiejaar 2015-2016 naar de vernieuwde S5 verhuisd. De draaitrap in het midden is ook vervangen door een doodgewone betonnen rechte trap. Voor de bouw van deze nieuwe trap zijn wel enkele kamers moeten sneuvelen. De keukens, douches en wc zijn recentelijk ook in een nieuw jasje gestoken. De recentste vernieuwing is dat Home Astrid niet langer blindering heeft en alle ramen in de kamers zijn vernieuwd. De zonneblinden die in het artikel van de Gentenaar werden beschreven, zijn nu vervangen door gordijnen. In het blauw, dus de kleuren van ons schild hangen nu in elke kamer.

Het schild van home Astrid draagt de kleuren wit en blauw. Op ons schild prijst er ook een kakkerlak. Hierover worden vaak vragen gesteld door mensen die geen kenners zijn van onze home zoals waarom we nu voor een kakkerlak als symbool hebben gekozen. Wel, toen de homeraad werd opgericht was er een kakkerlakkenplaag op home Astrid. Deze zal dan ook de inspiratie geweest zijn van de ontwerpers van het clubschild. Sinds enkele jaren heeft de homeraad een modern lichtgevend schild. Dit werd ontworpen door één van de toenmalige schachten, die dan ook tot superschacht werd verkozen, als doopopdracht. Zo gaat ook het clubschild mee met zijn tijd en past het zich net als onze home aan, aan de moderne technologie.



Veel is er over de verschillende jaren veranderd. Vele studenten zijn hier de revue gepasseerd. Maar wat blijft zijn de vele herinneringen die men hier heeft opgedaan. En daarbij is de homeraad zeker niet weg te denken die verschillende avonden voor haar studenten heeft georganiseerd. Wat de toekomst brengt kunnen we niet voorspellen, maar wat wel vaststaat is dat de homeraad en haar bewoners steeds dezelfde liefde en enthousiasme voor hun home zullen hebben.